Eigenwaarde & zelfvertrouwen

EIGENWAARDE & ZELFVERTROUWEN


Laten we de relatie tussen eigenwaarde en zelfvertrouwen onderzoeken en hoe deze versterkt kunnen worden. 

Wil je een persoonlijk gesprek en/of heb je vragen, boek een moment in voor een gratis online 1op1 verbindingsgesprek. 
Verbindingsgesprek

Wat hebben zelfvertrouwen en eigenwaarde met elkaar te maken en waar komen ze vandaan? En vooral … hoe zit dat bij jou en hoe kan je ze versterken?
 
Allereerst, 

WAT BETEKENT DAT NU EIGENLIJK ECHT ?

ZELFVERTROUWEN (ook zelfzekerheid/zelfverzekerdheid genoemd) is de mate waarin je vertrouwt in jezelf en je eigen kunnen. In de psychologie bestaat er de theorie dat zelfvertrouwen een balans is tussen vaardigheid en waardigheid … oeioeioei komen we hier NU al bij die eigenwaarde?

EIGENWAARDE (of zelfwaarde/zelfrespect/eigendunk) is een psychologische term die het beeld benoemt dat je op emotioneel niveau hebt over jezelf. 
 
Laten we al 1 ding duidelijk stellen: 

JE EIGENWAARDE HEEFT INVLOED OP JE ZELFVERTROUWEN
én VISA VERSA !
 
Beide zijn een GEVOEL bij/over jezelf die voortvloeien vanuit je GEDACHTEN in/over jezelf … dat wil dus ook zeggen dat die niet constant en hetzelfde zijn/blijven. Zeker je niveau van zelfvertrouwen kan situatie-gebonden heel erg verschillen, terwijl je gevoel van eigenwaarde gewoonlijk over de hele lijn iets stabieler is.

Je eigen mening over wat je waard bent en wat je betekent, staat zo goed als los van hoe anderen over je denken terwijl je zelfvertrouwen sterk beïnvloed wordt door wat anderen over je denken, beide daarentegen hangen fel samen met je ervaring van gebeurtenissen.


Wanneer je een hoge eigenwaarde hebt, ben je er dus van overtuigd dat je WAARDEVOL bent. Voor alle duidelijkheid: dit is niet arrogant of zelfingenomen. 

In de overdreven vorm spreken we over narcisme: iemand die een overdreven gevoel van eigenwaarde en zelfbelang, een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid, heeft met sterke focus op zichzelf en de eigen behoeften (egoïstisch), die vaak weinig of geen inlevingsvermogen heeft voor anderen. Maar dat is een heel ander verhaal.

Zelfvertrouwen is deels aangeboren en dus een stukje van je persoonlijkheid. Daarnaast spelen ook de mensen waarmee en de omgeving waarin je bent opgegroeid, alsook de ervaringen uit het verleden, een grote rol bij de ontwikkeling van je zelfvertrouwen. Heb jij aandacht en liefde ontvangen en werd je gesteund en met respect behandeld tijdens je opvoeding, dan is er een grotere kans tot het ontstaan van een positief zelfbeeld en een gezonde basis van zelfvertrouwen.

MINDERWAARDIGHEID BIJ JE VOOROUDERS

Naast het feit dat het wat en hoe in jouw dagelijks leven en verleden jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen mee beïnvloeden, heb je ook (helemaal gratis en voor niets) de erfenis van je voorouders. Yep that’s how it goes, lagen dieper! EPIGENETICA, je weet nog wel de wetenschap die aantoont dat je naast je bruine ogen, je ook emoties erft van de vorige generaties in je bloedlijn (en dit gaat echt wel ver hoor, zo’n 40 generaties). Zo zitten er dus heel wat emoties (zowel pos als neg belevingen) in je lichaam en cel-geheugen opgeslagen.

Het minderwaardigheidscomplex of complexe gevoel van minder waard te zijn is daarom (spijtig genoeg) enorm bekend bij vele vrouwen en dat betekent een enorme deuk in je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het is een diep geworteld gevoel dat soms zelfs niet rationeel of met reden kan verklaard worden. Het zit er gewoon – deep down – en dat is heel erg lastig want het beklemt je, houdt je klein en stil. 
Dat laag niveau van eigenwaarde en zelfvertouwen komt allemaal terug op “ik ben niet goed (genoeg)” en dat kan zich uiten in gedachten en gevoelens als (vul vooral de ‘…’ hieronder zelf verder aan met je eigen bekende en herhaalde gedachten):
  • Ik ben geen goede mama/dochter/vriendin/partner/ondernemer/…
  • Ik ben niet zo slim/mooi/intelligent/uitbundig/ondernemend/… als … (the next best person) --> deze val om jezelf te vergelijken met een ander is een echte killer (en daar trappen we allemaal wel eens in, toch?)
  • Ik ben te traag/dik/dom/druk/… 
  • Ik heb te weinig kennis/zelfvertrouwen/eigenwaarde/doorzettingsvermogen/discipline/…
  • Ik zou liever extraverter/zachter/efficiënter/… zijn (zoals … --> weer in die vergelijking)
  • Waarom kan ik nu niet gewoon doen wat ik plan/op mijn strepen staan/mijn grenzen aangeven/mijn ideeën tot realiteit brengen/…
  • Ik ben/voel me minder dan de ander
  • Ik voel me niet veilig/ik beng bang dat
  • Ik ben zwak/zielig/nutteloos/…
  • Het is niet eerlijk dat …
  • Ik kan het niet
  • Niemand ziet me graag/houdt van me/wil me
  • Ik word niet gehoord/gezien
  • Ik voel me eenzaam/afgewezen/veroordeeld/bekritiseerd/…
Dit zijn allemaal NIET-helpende gedachten !

BEN JE KLAAR VOOR VERANDERING ?

Hoe kan je nu zelf iets veranderen aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde; hoe kan je deze versterken en opbouwen?!
Stap 1 = BEWUSTwording
Ja, ik zie je al rollen met je ogen en hoor je zeggen “daar is ze weer met haar bewustzijn”! 

Je mag jezelf BETRAPPEN telkens weer wanneer je die niet-helpende gedachten denkt, wanneer ze oppoppen in je mind en (al is het maar even) de overhand nemen. Wanneer je je bewust wordt van die gedachte, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je jezelf nog eens met de houten hamer voor op de kop gaat slaan (want daar is die gedachte weer en zo mag je niet denken hé onnozelaar) … NEEEEE … je mag het met luchtigheid, licht en vooral mildheid OPMERKEN … zo van: “ah kijk, daar is die niet-helpende gedachte weer; ik hoor en voel je en toch ga ik aan je voorbij.” Merk ook op in welke situaties, contexten en/of bij welke personen ze getriggerd worden.

Stap 2 = HELPENDE gedachten denken
Maar ben je dan jezelf geen blaasjes aan het wijsmaken? Ja én nee, want je brein kent het verschil tussen realiteit en fictie niet en je kan jezelf dus evengoed overtuigen van helpende gedachten (want dat doe je ook heel goed met de niet-helpende gedachten) EN naast dat je de niet-helpende gedachte misschien (of waarschijnlijk) nog steeds wel gelooft, bestaan er vast en zeker helpende gedachten die je OOK al gelooft. Dus ze kunnen zij aan zij bestaan en het ene hoeft niet haaks tegenover het andere te staan.

Bvb de niet-helpende gedachte ‘ik ben niet goed genoeg’ kan zij aan zij staan met een helpende gedachte als ‘ik ben al goed in x, y en z’ of ‘ik ben groeiende’, je hoeft ze dus niet persé te vervangen door 'ik ben goed genoeg' als je dat nog helemaal niet gelooft.
En ja, ik weet heel goed dat dat niet altijd even makkelijk is en dat het oefening vraagt. Je mag er een spel van maken; neem het niet te zwaar op, maak het luchtig en leuk. Oefen dit ook met je gezin/vrienden. Step by step, yes you can!

Bovenstaande 2 stappen zijn al een hele uitdaging. Ga daarnaast ook andere uitdagingen niet uit de weg. Zaken doen die buiten je comfortzone liggen zorgen voor groei en geven zo ook weer een boost aan je zelfvertrouwen (zie mij hier nu zitten in Vilvoorde op een live co-work-dag met 11 andere onderneemsters – een hele drempel voor mij om hier binnen te stappen en tegelijkertijd helemaal mezelf te blijven en te aanvaarden zonder in de val van vergelijking te stappen) 😊

Je weet gewoonlijk wel heel goed wat je ‘flaws’ zijn, je gebreken en negatieve kanten. Ga ook eens na voor jezelf wat je kwaliteiten zijn en zet die telkens weer in the spotlight voor jezelf.

GEDRAG & BREIN
 
Al die niet-helpende gedachten en de emotie ‘ik ben niet goed genoeg’ hebben een enorme invloed op heel je leven want je gaat je er ook echt naar gedragen. 

Je brein zit zo ineen dat wat jij denkt, waar jij de focus op legt, ook zal bevestigd worden door bewijs van die gedachten te zien in de buitenwereld. 
Denk jij in je binnenste dat je niet goed genoeg bent, dan krijg jij zwart op wit bewijs daarvan in je buitenwereld (toch straf hé die hersenpan).

Mijn beste voorbeeld hiervan is dat ik tijdens een sessie met een client dit gegeven uitlegde aan de hand van een gouden auto. Zij had nog nooit een goudkleurige auto zien rijden (omdat haar gedachten en focus daar nog nooit eerder heen gingen). Ze wist me te vertellen dat ze na de sessie onderweg met de fiets naar huis wel 2 gouden auto’s had gezien ! BOOOOM, imagine that.
 
 … net zoals wanneer je (voor het eerst) zwanger bent en plots overal zwangere dames ziet, terwijl je die niet in zulke aantallen zag toen jij zelf nog niet zwanger was. Natuurlijk waren die er wel, maar het verschil is dat dan JOUW focus erop gericht is, je gedachten daartoe leiden en daarom het bewijs op je netvlies valt …
 
Ben je mee?

Weet dat in het leven het niet gaat om kiezen: of het ene of het andere; het mag gewoon én-én zijn!
Er hoeft niet iets weg om iets anders in de plaats te laten komen (allez ja, behalve als het om materiële zaken in je kast gaat misschien 😉). Wat ik bedoel is dat je jezelf mag toejuichen waar je successen boekt (hoe klein ook) én je ook mag erkennen waar je nog groeimarge hebt (ipv jezelf de diepte in te sturen en jezelf af te straffen voor iets dat nog niet zo goed gaat) … daar ligt de versterking en groei van je zelfvertrouwen.

Zo zie je ook nog maar eens dat PERSPECTIEF een heel belangrijke en krachtige sleutel is. Op welke manier of vanuit welk standpunt je kijkt naar iets, heeft effect op het gevoel dat je eraan plakt. Daarbovenop mag je er ook vanuit gaan dat JIJ de KEUZE hebt en je steeds opnieuw kan kiezen en bijsturen. 

Jij bent de kapitein van je schip, jij bent de stuurman (stuurvrouw dus) en jij mag je koers bepalen! Er is geen verkeerde weg, soms neem je een omweg steeds richting je bestemming. Is het pad/de weg niet boeiende dan het doel?

Ik wens je alvast een behouden reis en vaar graag naast je om een golfbeweging aan verandering teweeg te brengen, een transformatie van ruwe zee met hoge golven naar smooth sailing. Dit door epigenetische stukken aan te pakken en op te lossen want je DNA kan verandert worden en het is niet omdat jij bepaalde zaken hebt doorgekregen van jouw voorouders dat het moet blijven doorgaan … nee, jij kan het heft in handen nemen en beslissen dat het laag niveau van eigenwaarde en zelfvertrouwen STOPT bij jou, jij mag dit patroon doorbreken voor jezelf en alle generaties na jou. 

Kan je je voorstellen wat voor een cadeau dat is aan jezelf en volgende generaties?! Want wat jij niet meer hebt of waar jij niet meer tegenop botst, vormt ook geen obstakel meer voor jouw kids en alle generaties daarna. Wat zou het voor jou betekenen om met een gezond niveau aan zelfzekerheid en eigenwaarde verder door het leven te gaan? En dit ook bij je kids, kleinkinderen te zien groeien. 


 
Ik wens je groei en a whole lot of eigenwaarde en zelfvertrouwen. 
Groei in bewustzijn, beginnend bij je gedachten, want bewustwording is het begin van verandering. 
Je weet me te vinden indien je wat hulp kan gebruiken in je proces en doorbraak wil van binnen naar buiten.

Laat me weten hieronder in de comments welk inzicht je uit dit artikel haalt en welke gedachten je (her-)kent ivm jouw eigenwaarde.


0 Comments

Leave a Comment