Energie, hoe ga je ermee om?!

Energie, hoe ga je ermee om?!


Het moe zijn van moe te zijn is tegenwoordig een veel voorkomend probleem, net als het beu te zijn met een laag energie-pijl te (over)leven.
Je hebt al wel gehoord van het managen van je tijd om je energie te beheren. In dit artikel betwist ik dat niet, wat ik wel doe is het in vraag stellen en mijn visies & standpunten delen !

Je kan al bij de basis beginnen en de nodige energie als het ware opslorpen, laten binnenkomen en -stromen door dagelijks te aarden of te gronden.  Download hier een begeleide aardingsmeditatie

Tijd versus energie

Soms gaat de tijd snel voorbij en soms lijkt het een eeuwigheid te duren!
Tijd en het meten ervan is door de mens gemaakt! Het is relatief en zelfs een illusie. We hebben niet eens een echt besef van tijd in minuten en uren, wel van een natuurlijk ritme (de zon-, maanstand en seizoenen volgend); vooral kinderen laten dit heel duidelijk zien.
 
Energie, daarentegen, is alomtegenwoordig. Alles bestaat uit energie, ook al is het onzichtbaar, we voelen het wel; het bestaat uit golven en trillingen, het is subtiel en flexibel. Energie is veranderlijk!

Dit is een wezenlijk verschil en duidt reeds op een nastreven van kunnen en moeten onder druk (lees TIJDsdruk) wat tegen de menselijke natuur ingaat en dus energie kost. Mee op de stroom van je natuurlijk ritme varen daarentegen, geeft energie.
 

Persoonlijke energie-niveaus

Adam Grant stelde "als je probeert productiever te zijn, analyseer dan niet hoe je je tijd besteedt, maar besteed aandacht aan wat je aandacht opslokt". 

 Energie wordt ook beschreven als het gevoel van bekwaamheid! 
 Er is een waaier aan verschillende soorten energie. Kan je ze onderscheiden: 
  • emotionele (familie, vrienden, vertrouwen), 
  • motiverende (dromen en doelen), 
  • intellectuele (kennis, ervaringen, mindfulness), 
  • fysieke (slaap, beweging, herstel) 
  • en de energie van betekenis en het zinvolle!
Een belangrijk onderdeel dat bijdraagt aan jouw energie en het niveau ervan is je mindset. Waar gaat je aandacht heen? Wat doet dit met je persoonlijke energieniveau?
 
Motivatie, doelen en mindset zijn heel belangrijk in het leven, besef alleen dat ze NIET de kern zijn. Als je moe bent op fysiek niveau, heb je niet de energie voor grote emotionele of intellectuele uitdagingen.
 
Lichamelijk herstel wordt vaak genegeerd. Je lichaam is je vaartuig en je hebt er maar 1 voor dit leven, geen hele vloot ... je kunt het niet eens inruilen voor een nieuwer of sneller model. Je wilt je vaartuig onderhouden, het in goede conditie houden om te voorkomen dat het naar de bodem van de oceaan zinkt.
Je weet allemaal HOE je dit moet doen! Toch doe je het misschien niet echt ... misschien zelfs omwille van je lage energiepijl?
 
- Beweging: een schip dat maar op 1 plaats blijft liggen, vervult zijn doel niet! Als het niet beweegt, zal het alleen maar achteruitgaan en je uitgeput en ongemotiveerd laten voelen.
- Ontwerp: ons schip is niet ontworpen om urenlang één ding te blijven doen; het heeft verandering van omgeving en soort actie nodig.
- RUST = slaap, wat niet optioneel is, het is eigenlijk een minimum vereiste. Als je slaapt, herstelt je vaartuig en dan kun je dingen gedaan krijgen.
- Brandstof: hoe je vaartuig loopt is het gevolg van de brandstof die je erin stopt. De brandstof beïnvloedt het hele schip: van binnen en van buiten, het frame en de motor, lichaam en geest!
- Wanneer je vaartuig een pauze nodig heeft, heeft het NU onmiddellijk een pauze nodig ... om te herstellen! Het is daar dat velen de fout ingaan! Bij moeheid komt veelal passief gedrag: op de bank, tv kijken, rondhangen! In plaats daarvan is opstaan en iets doen dat die positief voedende brandstof geeft die nodig is om te herstellen: actief worden op een ontspannende manier.
 
Emotionele energie is een grote, te vaak genegeerde factor: als je in staat bent om meer controle over je emoties te krijgen, kun je de kwaliteit van je energie verbeteren, ongeacht de externe omstandigheden. Om dit te kunnen doen, is het optimaal je emotioneel bewustzijn te verhogen. De meeste mensen weten dat ze het best presteren wanneer ze positieve energie voelen, maar houden er geen rekening mee dat ze helemaal niet (goed) kunnen presteren wanneer ze zich anders voelen!
 
Helaas ben je, zonder periodiek herstel, fysiologisch niet in staat om sterk positieve emoties gedurende lange periodes vol te houden. Wanneer je geconfronteerd wordt met hoge eisen of onverwachte uitdagingen, heb je de neiging om in negatieve emoties te vervallen: de vecht-, vlucht-, bevriesmodus; en dit vaak meerdere keren per dag. Het is dan geen verrassing dat je prikkelbaar en ongeduldig wordt, of angstig en onzeker. Deze gemoedstoestanden putten je (energie) uit.
 

Timemanagement vs. energiemanagement

 
Tijdmanagement
- kan beklemmend aanvoelen en het resultaat (vooral wanneer het niet loopt zoals gepland) geeft veel mensen (vooral vrouwen) het gevoel te falen!
- tijd is eindig en je kunt het niet controleren!
- zorgt ervoor dat je bepaalde afleidingen beperkt (bv. scrollen op sociale media)
- maakt zich zorgen over 'waar je mee bezig bent'
 
Energie management 
- geeft je het element van keuze en is dus flexibel.
- energie is hernieuwbaar en je hebt er controle over.
- leert je om bewust om te gaan met de timing van je afleidingen
- betreft 'wanneer je het doet'
 
"Het is belangrijk om je energie te maximaliseren omdat je het beste presteert als je dingen doet die je energie geven" M. Mochary
 
De magie gebeurt wanneer je het grootste deel van je tijd kunt besteden aan dingen die je leuk en fijn vindt en je weet wanneer je gedurende de dag specifieke dingen of soorten werk moet doen die minder energiegevend zijn: dat is wanneer je in FLOW komt. Het beste gebruik van je tijd is door je te richten op dingen die je kunt beheersen (zoals onze energie) in plaats van je te richten op wat we niet kunnen beheersen (zoals tijd).
Mijn dochter bijvoorbeeld is mijn grootste leraar in ENERGIE versus TIJD. Ze kan niet worden gedwongen met het concept van tijd! Het ritme van de energiestroom is wat werkt! Wanneer we ons richten op tijd, wordt alles een rush en als gevolg daarvan zal er veel weerstand zijn. Wanneer je de energie en het ritme volgt (en de tijd negeert), stroomt alles en dit resulteert in kalme en aangename momenten. Bovendien, als ik de 2 vergelijk: wanneer we rekening houden met de tijd, zijn we eerder 'te laat'; wanneer we de tijd negeren en rekening houden met de energiestroom, zijn we eerder 'te vroeg' (dit wanneer we uiteindelijk naar de tijd kijken).
 

energie Conclusie

Energiemanagement helpt te identificeren wat je energie geeft of wegneemt. Je leert je schommelende energieniveaus en de stroom van het leven te begrijpen, nog meer voor jou als vrouw die een seizoensgebonden cyclus heeft. Stop om naar een bepaald niveau te streven en constant op dat niveau te blijven! Omarm de verandering (de enige constante in het leven) en volg de stroom. Je kunt kiezen waar je je op richt en wanneer je bepaalde dingen doet. Stop met zelf-sabotage, stop met jezelf uit te putten!
 
Zelfzorg is een enorme factor om je energie aan te vullen en op peil te houden en dat gaat hand in hand met eigenwaarde en zelfliefde!
Je kan al bij de basis beginnen en de nodige energie als het ware opslorpen, laten binnenkomen en -stromen door dagelijks te aarden of te gronden.  Download je gratis aardingsoefening
Laat me weten hieronder in de comments wat je uit dit artikel mee neemt en waar je hulp bij kan gebruiken om je energie te beheren.


0 Comments

Leave a Comment